Hamilelik belki de dünyanın en özel duygusu, dolayısıyla öncelikle tebrik ederim. Peki bu özel dönemde neleri bilmek gerekir? Gebeliği nasıl anlamak ve nasıl yaşamak gerekir? Yaklaşık 38 hafta sürecek bu uzun yolda sizleri neler bekliyor?
Adet düzeni normal bir kadında adet gecikmesi genellikle ilk işaret olacaktır. Bunun üzerine evde kendi yapabileceğiniz bir idrar testi ile pozitif sonucu öğrenebilirsiniz. Bundan sonra yapılması gereken hekiminize giderek kan testi ile gebeliği doğrulamaktır. Beta hCG ile kandan gebelik testi çalışılmaktadır. Erken dönemlerde 1000 mlU/ml’in altında değerler saptanacaktır. Bu dönemde henüz ultrason ile gebelik durumu görülemeyeceği için 2 gün arayla beta hCG’nin yükselişi izlenebilir. Beta hCG 1500-2000 mlU/ml’e ulaştığında ise artık ultrasonda gebelik kesesini görmek gerekmektedir. Bunun için hekiminiz size doğru zamanı söyleyecektir.
Gebelik kesesi izlendikten yaklaşık 2 hafta sonra ultrason ile bebeğinizin ilk kalp atışlarını görüp duyabileceksiniz. Bundan sonrası için hekiminizin size tavsiye ettiği aralıklarla gebelik takibine gelmeniz önerilmektedir.
Burada belirtmek istediğim önemli bir nokta var. Biz hekimler her ne kadar gördüğümüz her beta hCG’nin yükselmesini ve ailenin sağlıklı bir bebeğe kavuşmasını tüm gönlümüz ile istesek de, doğanın kuralları maalesef böyle işlemiyor. Saptanan her 5 gebelikten 1 tanesi maalesef ilk 12 hafta içerisinde düşükle sonuçlanıyor. Bunun en önemli nedeni de anne karnında bebeğin oluşum sürecindeki genetik hatalar. Bu genetik hatalar tamamen sağlıklı bireylerde de olmakla beraber, o zamana kadar tanı almış ya da almamış genetik hastalıkları olan bireylerde daha sıklıkla oluşmaktadır. Bu aslında doğal seçimin bir neticesidir. Yani sağlıklı olan bebeklerin yaşaması, sağlıklı olmayanların da daha büyümeden anne karnında gelişememesi ile sonuçlanmasıdır. Bazen de bu hastalıklı bebekler büyüyebilmekte ve çeşitli hastalıklara sahip olarak ileri gebelik haftalarında tanınmakta ya da tanı alamadan dünyaya gelmektedirler.
Bir diğer çok merak edilen konu da gebelik sürecindeki kanamalardır. Bu konuyu ayrı bir başlık altında daha detaylı açıklayacağım fakat erken gebelik döneminde lekelenme tarzında kanamaların olabileceği bilinmelidir. Bunun en önemli nedeni bebeğin rahime tutunmaya çalışmasıdır. Böyle bir durum oluşursa hekiminize danışmanızı, kanama adet miktarı veya daha fazla olursa da Acil Servise başvurmanızı öneririm.
Comments