Tüp Bebek Tedavisine Genel Bakış
Bir yıl süreyle korunmasız düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik oluşmaması durumu infertilite (kısırlık) olarak tanımlanmaktadır. Yumurtalıklarda yeterli yumurtanın kalmaması, polikistik over sendromu, çeşitli adet düzensizlikleri, endometriozis (çikolata kistleri ile seyreden hastalık), erkeğe ait faktörler gibi pek çok sebeple infertilite oluşabilmektedir. %15-20 kadar çiftte ise herhangi bir neden saptanamamaktadır. Bu gibi nedenlerle tüp bebek tedavisi bir seçenek olarak karşımıza çıkabilmektedir.
Peki tüp bebek tedavisi nasıl uygulanmaktadır?
Genel bir bakış açısıyla anlatmam gerekirse; adet kanamasının 2 ya da 3. günü yumurtalıkları uyarmak için tedaviye başlanmaktadır. Bunun için gonadotropinler olarak isimlendirilen hormon ilaçları kullanılmaktadır. Piyasa isimleri Gonal-F, Menopur, Merional ve Fostimon olabilir. Bu ilaçların dozları, vücudunuzun verebileceği yanıta göre hekiminiz tarafından belirlenecektir. Size önerilen saatte, günde 1 kez olacak şekilde cilt altına uygulanmaktadır. Genellikle karın bölgesinde, göbekten geçen yatay ve dikey çizgilerin oluşturduğu dört alandan birine yapılmaktadır. Duruma göre 4-7 günlük tedavi sonrası vajinal bakılan ultrason ile ilacın dozunda değişiklik yapılabilir. 2-3 günlük takipler sonrası hedeflenen yumurta sayısına ve büyüklüğüne ulaşıldığı düşünüldüğünde hekiminiz tarafından size belirtilen gün ve saatte yumurtaların çatlamasını sağlamak için çatlatma iğnesi (Ovitrelle veya Gonapeptyl) yapılmaktadır. Bu tedavi sonrası 36. saate yumurtaların toplanması için randevu oluşturulacaktır.
Toplanmış olan yumurtalar mikroskop altında deneyimli bir embryolog tarafından olgunlukları açısından değerlendirilir. Olgun olup döllenmeye hazır olan yumurtalar aynı gün eşinizden alınan spermler yardımıyla mikroskop altında döllenerek gelişimlerini yakından takip etmek amacıyla inkübatör denilen ve vücut ortamını taklit eden ve genellikle kamerayla izlenen ortamlara yerleştirilir.
24 saat sonra döllenmenin gerçekleştiği yumurtalar gelişimlerini takip etmek ve kalitelerine göre isimlendirmek üzere tekrar inkübatöre yerleştirilir. Döllenmiş olan bu yumurtalar artık embryo olarak tanımlanır. İdeal olan ve rahimde tutunma şansı yüksek olan embryolar 5. güne ulaşmayı başaranlardır. Fakat embryo sayısının veya kalitesinin yetersiz olduğu durumlarda 3. gün de transfer yapılabilmektedir.
Transfer sonrası bazı yardımcı ilaçlara başlanarak genellikle 12. günde kandan gebelik testi yapılmaktadır. Sürecin başından beri sizi en yakın şekilde takip eden hekiminiz de mutlu bir haber almayı dört gözle bekleyecektir.
Comments