Değerli takipçilerim
Bugün sizlerle tekrarlayan gebelik kayıpları konusundaki son. gelişmeleri ve yaklaşımları paylaşmak istedim.
Tekrarlayan gebelik kaybı; ultrason ya da histopatoloji ile doğrulanmış en az iki gebelik kaybı olarak tanımlanmaktadır. (ESHRE ve ASRM (Avrupa ve Amerika’nın Üreme Tıbbı alanındaki en önemli kurumları))
İngiliz görüşüne göre ise (RCOG) en az 3 gebelik kaybı olarak tanımlanmaktadır.
Gebe kaldıktan sonra düşük ihtimali yaklaşık %15’dir. Tekrarlayan gebelik kaybının ihtimali ise %2 kadardır. Yani eğer ilk gebelik düşük ile sonuçlanırsa, sonraki gebelikde düşük ihtimali oldukça azdır.
Düşüğe sebep olabilecek nedenlerin bir kısmı saptanabilse de tekrarlayan kayıplarında %50 nedeni maalesef saptayamıyoruz. Saptanabilen nedenlere göz atarsak;
1. Anatomik (Yapısal)
Doğuştan gelen rahim anomalileri
Rahimde perde (septum)
Bikorporeal rahim
Arkuat rahim
T veya Y şeklinde rahim
Yukardakilerden sadece perde için Histeroskopi ameliyatı önerilmekte olsa da son çıkan bazı yayınlara göre bu ameliyatın da sonucu ciddi olarak iyileştirmediği öngörülmüştür. Bu durumda her hastayı kendi özelinde değerlendirmek gerekmektedir. Diğer doğuştan anomaliler içinse cerrahi yapılmasını destekleyen ciddi bir görüş yoktur.
Asherman Sendromu (Rahim içinin yapışıklığı) Genelde tekrarlayan rahim içi girişimler ya da küretajlara bağlı olarak gelişmektedir. Tecrübeli ellerde yapılan Histeroskopi ile düzeltilebilir fakat tekrarlayan ameliyatlara ihtiyaç olabilmektedir.
Servikal yetmezlik: Laparoskopik serklaj tedavide şimdilik en başarılı yöntem gibi durmaktadır. Bazı ilaçlar da kullanılabilmektedir.
Submüköz Myomlar ve Polipler de Histeroskopi ile tedavi edilmelidir.
2.İmmünolojik Sebepler: İnsan vücudunun kendine karşı ürettiği antikorlardan kaynaklanmaktadır. Genel kabul görmüş bir tedavisi yoktur.
3. Genetik: Anne ve babada olan fakat hastalığa yol açmayan bazı taşıyıcı genler, gebelik durumunda embryoda birleşerek düşüklere yol açabilir. O yüzden düşük yapıldığında genetik inceleme yapılmasını önermekteyiz. Eğer hatalı genler saptanırsa, genetik incelemeyle beraber tüp bebek yapılması en iyi seçenek olacaktır.
4. Metabolik ve Endokrin Sebepler: Tiroid hastalıkları, Polikistik over sendromu, Hiperprolaktinemi (süt hormonu yüksekliği), yumurtalıklarda rezervin düşük olması, hiperhomosisteinemi, progesteron yetersizliği, D vitamini eksikliği mutlaka düzeltilmesi gereken durum ve hastalıklardır.
5. Trombofili: Kan pıhtılaşmasına yatkınlık yaratan bu hastalık grubunun içerisinde incelenmesi gereken pek çok molekül ve gen vardır. Dolayısıyla en güncel ve doğru olan testlerin yapılması için mutlaka hekiminiz size yardımcı olacaktır. Özetle;
Faktör V Leiden
Protrombin
Protein C ve S
Antitrombin eksikliği
MTHFR 677
Antifosfolipid Sendromu .. taranmalıdır.
6. Kişisel ve Çevresel Faktörler
Anne yaşının 35 üzerinde,
Baba yaşının 50 üzerinde olması düşük riskini arttırmaktadır.
Ayrıca annenin kilolu olması, sigara, alkol, kafein tüketimi, mikrobiata, kronik endometrit, stres, çevresel toksinlere maruziyet, spor yapmamak da düzeltilmesi gereken durum ve alışkanlıklardır.
Comments