top of page
Ara
  • mehmetsipahi

İDRAR KAÇIRMA



İdrar kaçırmanın her türüne verilen isim inkontinansdır. Görülme sıklığı gebelik döneminde artan karın içi basınç nedeniyle artmaktadır. Gebelikte görülen idrar kaçırmaların çoğu doğumdan sonra düzelmektedir. 20 yaş üzerinde genel görülme sıklığı %10-53 arasında değişmekteyken, 60 yaş sonrası bu oran %50-70’e yükselmektedir. Değişik tiplerde idrar kaçırma durumları mevcuttur. Dolayısıyla da bu değişik tiplerin tedavileri de farklılık göstermektedir. İdrar kaçırmayı genel olarak 5 tipe ayırıyoruz;


1. Stres İnkontinans:.


Artan karın içi basınca mesaneyi ve mesane boynunu destekleyen pelvik taban kaslarının direnç gösterememesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Vaginal yoldan doğum yapanlarda, kilosu fazla olanlarda, kronik öksürüğü olanlarda, kabızlık sorunu yaşayanlarda ya da kasları zayıflatan çeşitli durumlarda sıklıkla bu tipi görüyoruz. Temel tedavisi pelvik taban kaslarını kuvvetlendiren egzersizler ve cerrahidir. Bazı ilaç tedavileri de verilebilmektedir fakat hastaların geneli deneyimli bir cerrah tarafından yapılan operasyon sonunda rahatlamaktadır. Genel olarak karın bölgesini açmaya gerek kalmadan alttan (vaginal) yapılan ameliyatları tercih etmekteyiz.


2. Sıkışma Tipi İnkontinans:


İdrar yapma isteği geldiğinde, bu isteği bastıramamaya bağlı olarak tuvalete giderken yolda idrar kaçırma, geceleri sık sık idrara çıkma gibi belirtilerle karakterizedir. Beyindeki ve omurilikteki idrar yapmayı ve tutmayı kontrol eden merkezlerin aşırı aktivasyonu sonucu gelişir. Tedavisinde genel olarak bu merkezleri baskılayan ilaçları tercih etmekteyiz. Bazen 3-4 ay süreyle ilaç kullanımı sonunda kısmen düzelebilmekte, bazen de bu ilaçları ömür boyu kullanmak gerekebilmektedir. Mesane botoksu da yine bu tipde kullanılabilen bir tedavidir.


3.Karışık (Mix) Tip İnkontinans:


Yukarda anlatılan idrar kaçırma tiplerinin beraber aynı hastada değişik ölçülerde görülmesidir. Tedavisinde baskın olan kaçırma tipine göre seçim yapılmakta, bazen de cerrahi sonrası ilaç tedavisine devam edilmesi gerekmektedir.


4. Taşma Tipi İnkontinans:


Mesane kasının kasılma fonksiyonunu geçici ya da kalıcı olarak kaybetmesi sonucu oluşmaktadır. Kalıcı fonksiyon kaybı olduğunda ömür boyu sonda kullanmak gerekebilmektedir. Geçici kayıplarda ise kısa süreli sonda tedavisi sonrası tamamen normale dönüş olabilmektedir. Kalıcı kayıplar genellikle nörolojik hastalıklarda ya da kontrolsüz şeker hastalığı gibi durumlarda oluşmaktadır.


5. Fonksiyonel Tip İnkontinans: Genellikle geçici olan bu tip o an geçirilen bir hastalığa, strese bağlı olabilir. 60 yaş üzerinde daha sık görülmektedir. Kısa süre sonra stresin ortadan kalkmasıyla tamamen ya da tama yakın düzelme olabilir.

Tedavide genel olarak yaşam tarzında bazı değişiklikleri, kafein ve alkol alımının kısıtlanması ve idrara çıkma günlüğü oluşturulması önerilmektedir. Ardından uygun olacaksa ilaç tedavileri verilebilmekte ya da cerrahi ile düzeltme sağlanmaktadır. Eğer cerrahi gerekliyse pelvik taban konusunda (idrar torbası sarkması, rahim sarkması, barsak sarkması) deneyimli bir cerraha güvenmek en doğrusu olacaktır.


Yıllardır biriktirdiğim deneyim ve eğitimlerin sonuçlarını MS Clinic’de siz değerli hastalarımın en iyi ve en doğru tedaviye ulaşabilmesini sağlamak için kullanıyorum. Rutin yıllık kontrollerinizi aksatmadan sağlıklı günler geçirmenizi dilerim.

163 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

TEKRARLAYAN GEBELİK KAYIPLARI

Değerli takipçilerim Bugün sizlerle tekrarlayan gebelik kayıpları konusundaki son. gelişmeleri ve yaklaşımları paylaşmak istedim. Tekrarlayan gebelik kaybı; ultrason ya da histopatoloji ile doğrulanmı

COVİD-19 ve Doğum

Mayıs 2020- Ocak 2021 arasında 340.000 bin doğum İngiltere’de mercek altına alınmış. Bu gebelerden 3500 tanesi doğum esnasında COVİD-19 pozitifmiş. Doğumlara ait veriler incelendiğinde; COVİD-19 pozit

Covid 19 ve Gebelik - Tüp Bebek Süreci

Covid 19 aşısı ile ilgili yoğunlaşan sorulara cevap vermek için bir bilgilendirme yazmaya karar verdim. Bilimsel olarak elimizde uzun dönem sonuçlara ait hiçbir veri yok. Fakat bugüne kadar alınan son

bottom of page