top of page
Ara
  • mehmetsipahi

TEKRARLAYAN GEBELİK KAYIPLARI


Değerli takipçilerim


Bugün sizlerle tekrarlayan gebelik kayıpları konusundaki son. gelişmeleri ve yaklaşımları paylaşmak istedim.


Tekrarlayan gebelik kaybı; ultrason ya da histopatoloji ile doğrulanmış en az iki gebelik kaybı olarak tanımlanmaktadır. (ESHRE ve ASRM (Avrupa ve Amerika’nın Üreme Tıbbı alanındaki en önemli kurumları))

İngiliz görüşüne göre ise (RCOG) en az 3 gebelik kaybı olarak tanımlanmaktadır.


Gebe kaldıktan sonra düşük ihtimali yaklaşık %15’dir. Tekrarlayan gebelik kaybının ihtimali ise %2 kadardır. Yani eğer ilk gebelik düşük ile sonuçlanırsa, sonraki gebelikde düşük ihtimali oldukça azdır.


Düşüğe sebep olabilecek nedenlerin bir kısmı saptanabilse de tekrarlayan kayıplarında %50 nedeni maalesef saptayamıyoruz. Saptanabilen nedenlere göz atarsak;


1. Anatomik (Yapısal)


Doğuştan gelen rahim anomalileri

Rahimde perde (septum)

Bikorporeal rahim

Arkuat rahim

T veya Y şeklinde rahim

Yukardakilerden sadece perde için Histeroskopi ameliyatı önerilmekte olsa da son çıkan bazı yayınlara göre bu ameliyatın da sonucu ciddi olarak iyileştirmediği öngörülmüştür. Bu durumda her hastayı kendi özelinde değerlendirmek gerekmektedir. Diğer doğuştan anomaliler içinse cerrahi yapılmasını destekleyen ciddi bir görüş yoktur.


Asherman Sendromu (Rahim içinin yapışıklığı) Genelde tekrarlayan rahim içi girişimler ya da küretajlara bağlı olarak gelişmektedir. Tecrübeli ellerde yapılan Histeroskopi ile düzeltilebilir fakat tekrarlayan ameliyatlara ihtiyaç olabilmektedir.


Servikal yetmezlik: Laparoskopik serklaj tedavide şimdilik en başarılı yöntem gibi durmaktadır. Bazı ilaçlar da kullanılabilmektedir.


Submüköz Myomlar ve Polipler de Histeroskopi ile tedavi edilmelidir.


2.İmmünolojik Sebepler: İnsan vücudunun kendine karşı ürettiği antikorlardan kaynaklanmaktadır. Genel kabul görmüş bir tedavisi yoktur.


3. Genetik: Anne ve babada olan fakat hastalığa yol açmayan bazı taşıyıcı genler, gebelik durumunda embryoda birleşerek düşüklere yol açabilir. O yüzden düşük yapıldığında genetik inceleme yapılmasını önermekteyiz. Eğer hatalı genler saptanırsa, genetik incelemeyle beraber tüp bebek yapılması en iyi seçenek olacaktır.


4. Metabolik ve Endokrin Sebepler: Tiroid hastalıkları, Polikistik over sendromu, Hiperprolaktinemi (süt hormonu yüksekliği), yumurtalıklarda rezervin düşük olması, hiperhomosisteinemi, progesteron yetersizliği, D vitamini eksikliği mutlaka düzeltilmesi gereken durum ve hastalıklardır.


5. Trombofili: Kan pıhtılaşmasına yatkınlık yaratan bu hastalık grubunun içerisinde incelenmesi gereken pek çok molekül ve gen vardır. Dolayısıyla en güncel ve doğru olan testlerin yapılması için mutlaka hekiminiz size yardımcı olacaktır. Özetle;


Faktör V Leiden

Protrombin

Protein C ve S

Antitrombin eksikliği

MTHFR 677

Antifosfolipid Sendromu .. taranmalıdır.


6. Kişisel ve Çevresel Faktörler

Anne yaşının 35 üzerinde,

Baba yaşının 50 üzerinde olması düşük riskini arttırmaktadır.


Ayrıca annenin kilolu olması, sigara, alkol, kafein tüketimi, mikrobiata, kronik endometrit, stres, çevresel toksinlere maruziyet, spor yapmamak da düzeltilmesi gereken durum ve alışkanlıklardır.

376 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

COVİD-19 ve Doğum

Mayıs 2020- Ocak 2021 arasında 340.000 bin doğum İngiltere’de mercek altına alınmış. Bu gebelerden 3500 tanesi doğum esnasında COVİD-19 pozitifmiş. Doğumlara ait veriler incelendiğinde; COVİD-19 pozit

İDRAR KAÇIRMA

İdrar kaçırmanın her türüne verilen isim inkontinansdır. Görülme sıklığı gebelik döneminde artan karın içi basınç nedeniyle artmaktadır. Gebelikte görülen idrar kaçırmaların çoğu doğumdan sonra düzelm

Covid 19 ve Gebelik - Tüp Bebek Süreci

Covid 19 aşısı ile ilgili yoğunlaşan sorulara cevap vermek için bir bilgilendirme yazmaya karar verdim. Bilimsel olarak elimizde uzun dönem sonuçlara ait hiçbir veri yok. Fakat bugüne kadar alınan son

bottom of page