Yıkanmış ve konsantre edilmiş spermlerin rahim içerisine verilmesi işlemidir. Doğal ya da ilaçla uyarılmış yumurtlama döneminde eş zamanlı olarak yapılır. Açıklanamayan infertilite, hafif erkek faktörü, vajinismus, hafif endometriosis gibi nedenlerle yapılmaktadır.
Tüp bebek tedavisi öncesi uygun hastalarda daha düşük maliyetli ve daha kolay uygulanabilir bir tedavi olduğu için seçilebilmektedir.
Tüpler tıkalıysa, ciddi bir sperm problemi varsa (Toplam hareketli sperm sayısı 5 milyon’un
altındaysa), over rezervi gerçekten azalmışsa, ileri evre endometriosis varsa, diğer tedavilerden fayda görülmediyse ve genetik incelemeye ihtiyaç varsa ilk seçenek tüp bebek tedavisi olmalıdır.
Yumurtlaması düzenli olan kadınlarda, ultrason takibi yapılarak yumurtlama gününde aşılama yapılabileceği gibi, düzensiz adet döngüsü olanlarda ya da yumurtlama sayısını arttırmak için (çoğul gebelikten kaçınmak için en fazla 3 yumurta hedefliyoruz) ilaç tedavisi ile de yumurtlama sağlanabilir. İğne kullanılan tedavilerde gebelik oranları, ilaçlara göre bir miktar daha iyi saptanmaktadır.
Sperm hazırlığı aşılama gününde yapılmalıdır. Bunun için de uygulanan 3 teknik mevcuttur. Sperm hasarını en aza indirgemek için bizim de kullandığımız mikrokanal ya da mikroçip yöntemi popülaritesini korumaktadır.
Peki aşılama kaç kere denenebilir? Bu konudaki kılavuzlar, 3. aşılamadan sonra gebelik oranlarında belirgin bir artış olmadığını gösteriyor. Biz de kendi pratiğimizde, uygun hastalarımızda 2 ya da 3 aşılama ile gebelik elde edemezsek tüp bebek tedavisi planlıyoruz.
Hangi durumlarda aşılama yapmayalım? Kesin bir tüp bebek tedavisi gerekliliği varsa, anne adayının yaşı 38’in üzerindeyse, polikistik over sendromuna bağlı yumurtlama problemi varsa aşılama tedavisini çok düşünmemek gerekir.
Comments